+359 2 955 94 13

Специалистите за Procollagen

showcase image

Д-р Калина Недушева

Дерматолог

гр. Плевен

Д-р Недушева, разкажете ни какво представлява колагена и защо той е необходим на тялото ни?

Колагенът е твърд, неразтворим, влакнест белтък, който съставлява 1/3 от белтъчините в човешкото тяло. Състои се от семейство генетично различни молекули, всяка от които има уникална конфигурация на тройна спирала т.е. състои се от 3 поли пептидни вериги наречениалфа вериги. Всяка съдържа около 1000 аминокиселини в различна последователност- глицин, пролин и хидроксипролин.

В последните 70 години са идентифицирани 28 вида колаген. Над 90% от колагена в тялото е от I,II,III и IV-ти тип. Колагенът най-често се намира в кожата, костите, мускулите, сухожилията и в пространството между клетките т.нар. извънклетъчна матрица. Той осигурява структурна опора, сила и известна еластичност.

В средния слой на кожата, дермата-колагенът помага да се образува фиброзна мрежа, върху която могат да се развиват нови клетки. Той е необходим при подмяната и възстановяването на мъртви кожни клетки. Образува гланулационната тъкан.

Колагеновите клетки тип I са по-силни от стомана.

Думата колаген произлиза от гр.дума kola - лепило. Производството на колаген намалява с възрастта, вследствие отслабва структурната цялост на кожата и води до отпускане и бръчки. Износва се и хрущялът на ставите.

Количеството синтезиран колаген започва да намалява след 40 годишна възраст. Найдраматично е положението при жените след менопаузата и около 60-годишна възраст. Освен загубата на еластичност, бръчките , отпускането, остеохондрозата и артрозата, други неприятни симптоми на колагенов дефицит са:

  • Поява на атеросклеротични плаки
  • Бронхиални проблеми
  • Храносмилателни смущения - запек
  • Косопад и нацепвания на косъма
  • Намаляване на мускулната сила и костната плътност

Факторите, които увреждат производството на колаген и които можем да контролираме, включват слънчевата светлина, тютютнопушенето и прием на големи количества захар.

Увреждане на колагена има и при някои автоимунни заболявания.

Как тялото си набавя колаген с храната?

Колагенът може да бъде набавен чрез храни с високо съдържание на аминокиселини и колаген в комбинация с витамини и минерали, които подпомагат синтеза му, както и с хранителни добавки. Той присъства предимно в животински и по-малко в растителни продукти, месни и млечни продукти, мазнини/растителни и животински/, зеленчуци, плодове, морски дарове, водорасли.

Дневният прием на колаген зависи от активността на организма и начина на живот. При нормална и умерена активност-5-7 гр./дневно За спортисти и хора с активен живот - до 10 гр./дневно.

Какво представлява хранителната добавка проколаген?

Проколаген съдържа на 1-о място метилсуфанилметан-биологично активна форма на сяра. Допринася за образуване на напречни връзки в колона. Нарича се –„минерала на красотата“.

Той съдържа и Витамин С, който подпомага стабилизирането на молекулата на колагена и е кофактор в синтеза, както и мощен антиоксидант.

Основната му съставка е патентован комплекс от NDF/Natural Dermo Filler/ , който съдържа силициев двуокис - структурен елемент на съединителната тъкан, от съществено значение за образуването на еластин и колаген. Обогатен е с витамин Е – мощен антиоксидант.

Последните проучвания показват , че правилната интеграция на вит.С , вит.Е, силициев двуокис и сяра. Играе важна роля за намаляване ефектите на стареене на кожата, като защитава структурните влакна на колагена от неконтролирано разграждане.

Как Проколаген помага на организма?

Проколаген допринася за нормално функциониране на ставите, костите, съединителната тъкан, скелетната мускулатура, стените на кръвоносните съдове, кожата, косата, ноктите, очите. Подпомага еластичността и здравината на тъканите и спомага за намаляване на фините линии и бръчки. Допринася и за регенерацията на ставния хрущял, сухожилията и костите.

Проколаген може да използва всеки , който иска да профилактира кожното стареене, както и пациенти с костно-ставни заболявания.

При желание да се свържете със специалиста моля пишете ни на е-mail: office@abopharma.info, за да ви дадем допълнителна информация.

Специалисти


Д-р Икономова

Д-р Танева

Д-р Недушева