+359 2 955 94 13

Специалистите за Procollagen

showcase image

Д-р Танева

Офталмолог

гр. София

За ролята на колагена и офталмологията разговаряме с д-р Танева

Колагенът е специфичен протеин, с изключителна роля в човешкото тяло. Участва в изграждането на съединителната тъкан. Той изгражда екстрацелуларния мартикс /Междуклетъчното вещество, в което са разположени клетките на съединителната тъкан/ в мускулите, сухожилията, връзките, костите и кожата.

Колагенът е важен за здравината и плътността на костите, за издръжливостта на хрущялните връзки и сухожилия, устойчивостта на костите, за остротата на зрението и еластичността на мускулите и кожата.

Екстрацелуларният матрикс е основата на съединителната тъкан. Той има качество на механотрансдукция т.е. процес, при който чрез колагеновия матрикс, човешкото тяло превръща механичните натоварвания в клетъчни отговори – водещи до структурни изменения.

Екстрацелуларният матрикс“разпъва“ фибробластите, които увеличават продукцията на колаген.

След 25 годишна възраст, в организма на човека настъпва процес на изчерпване на колагена т.е. така наречената дегенерация/съпровождаща ни по пътя на индивидуалния ни живот/.

Колагенът ни предпазва от т.н. гравитационно стареене.

Дистрофични изменения се наблюдават и в човешкото око. Появяват се зони на разреждане на влакнестите елементи и намаляване на общото количество на клетъчни елементи, включително от фибробластния ред.

Склерата на окото обхваща 7/5-ти от външната му обвивка. Тя е изградена от колагенни, еластични влакна и съхранява- механично защитава, меките тъкани на окото и на съдържимото на очната ябълка.

Стъкловидното тяло също е изградено от съединителна тъкан-влакнест скелет, обилно наситен с вода/вискозитетът е няколко десетки пъти по-голям от този на водата/има белтъци, витрозия и муцин/. От стъкловидното тяло се определя колагена, а вискозитета от хиалуроновата киселина

С възрастта синтезисът/разводняването/ на стъкловидното тяло и разлагането на кортикалния колаген водят до отслабване и отделяне на хиалоидно-капсулната спойка и витреоретиналните връзки, което на свой ред води до поява на предно и задно отлепване на стъкловидното тяло.

При желание да се свържете със специалиста моля пишете ни на е-mail: office@abopharma.info, за да ви дадем допълнителна информация.

Специалисти


Д-р Икономова

Д-р Танева

Д-р Недушева